Medycyna kulinarna – połączenie nauki i przyjemności
- Aneta Kudłak-Macek
- 9 lut
- 1 minut(y) czytania

Medycyna kulinarna to jeden z odłamów medycyny stylu życia, który pojawił się całkiem
niedawno, a który uważam jest nieziemsko istotny dla zdrowia i w prewencji chorób. Jednocześnie jest to fascynująca dziedzina, która łączy ze sobą wiedzę o żywieniu z praktyką kulinarną.
Skupia się na promowaniu zdrowia poprzez kształtowanie świadomych nawyków żywieniowych oraz umiejętnym przygotowywaniu posiłków. Techniką, która sprzyja tej ideologii jest trening uważności – mindful eating, co przekłada się na stabilizację masy ciała, poprawę trawienia, zmniejszenie stresu i co najważniejsze na poprawę samopoczucia.
Medycyna kulinarna zajmuje się m.in. edukacją pracowników służby zdrowia, aby podczas swoich konsultacji z pacjentem mogli:
promować zdrowy styl życia
zwiększać ich świadomość żywieniową
pomagać w dobieraniu wartościowych produktów
planować posiłki, tym samym eliminować np. podjadanie
Ciekawostką jest to, że istnieje nawet możliwość uzyskania tytułu certyfikowanego specjalisty
medycyny kulinarnej, niestety jeszcze nie w Polsce, aczkolwiek możliwe, że niebawem to być może nastąpi. Jedną z placówek jest The American College of Culinary Medicine, gdzie prowadzone są szkolenia i konferencje pod szyldem „Health meets food”– zdrowie spotyka się z jedzeniem.
Podsumowując uważam, że jest to piękna myśl i niech ona gości w naszym codziennym życiu!
Piśmiennictwo:
1. Medycyna stylu życia – D. Śliż, A. Mamcarz, PZWL Warszawa 2022
Comments