top of page
Szukaj

Medycyna kulinarna – połączenie nauki i przyjemności





Medycyna kulinarna to jeden z odłamów medycyny stylu życia, który pojawił się całkiem

niedawno, a który uważam jest nieziemsko istotny dla zdrowia i w prewencji chorób. Jednocześnie jest to fascynująca dziedzina, która łączy ze sobą wiedzę o żywieniu z praktyką kulinarną.

Skupia się na promowaniu zdrowia poprzez kształtowanie świadomych nawyków żywieniowych oraz umiejętnym przygotowywaniu posiłków. Techniką, która sprzyja tej ideologii jest trening uważności – mindful eating, co przekłada się na stabilizację masy ciała, poprawę trawienia, zmniejszenie stresu i co najważniejsze na poprawę samopoczucia.

Medycyna kulinarna zajmuje się m.in. edukacją pracowników służby zdrowia, aby podczas swoich konsultacji z pacjentem mogli:

  •  promować zdrowy styl życia

  •  zwiększać ich świadomość żywieniową

  •  pomagać w dobieraniu wartościowych produktów

  •  planować posiłki, tym samym eliminować np. podjadanie


Ciekawostką jest to, że istnieje nawet możliwość uzyskania tytułu certyfikowanego specjalisty

medycyny kulinarnej, niestety jeszcze nie w Polsce, aczkolwiek możliwe, że niebawem to być może nastąpi. Jedną z placówek jest The American College of Culinary Medicine, gdzie prowadzone są szkolenia i konferencje pod szyldem „Health meets food”– zdrowie spotyka się z jedzeniem.


Podsumowując uważam, że jest to piękna myśl i niech ona gości w naszym codziennym życiu!


Piśmiennictwo:

1. Medycyna stylu życia – D. Śliż, A. Mamcarz, PZWL Warszawa 2022

 
 
 

Comments


© 2025 by MA productions

bottom of page